Zoeken in deze blog

woensdag 26 mei 2021

Schoolreis Bellewaerde

Schoolreis Bellewaerde

Voor de zesdejaars was het de eerste schoolreis in twee jaar, maar ook de laatste schoolreis in het lager onderwijs. Gelukkig hebben ze zich allemaal ontzettend hard geamuseerd. 

Als herinnering vinden ze hieronder nog een korte TikTok over de uitstap.

https://youtu.be/OBf1e_RDFHo

Koop je tickets voor Bellewaerde | DreamLand

- juf Janne

woensdag 19 mei 2021

Hiep Hiep Hoera!

Hiep Hiep Hoera!

Hoe gaat het eraan toe in klas L6E als we een jarige hebben...? Deze week vieren we drie jarigen: Thibo, Ilke en Wout. 

In het begin van het schooljaar maakten de leerlingen elk een verjaardagskaart. De jarigen kunnen dan uit de mand een onbekende kaart kiezen. Vaak blijft de afzender wel



een groot mysterie. Ook de bank wordt versierd met slingers en zingen we. Tot slot mag de jarige altijd een clip kiezen waar de klas dan op danst.

Check it out! 

https://youtu.be/btRSOlTOan8

En niet te vergeten: proficiat jarigen!!!

- juf Janne

Spreekbeurt - Landen Europa

Spreekbeurt - Landen Europa

De leerlingen kregen de opdracht om een spreekbeurt te maken over een Europees land. Voor deze opdracht kregen ze de keuze om individueel of per twee te werken. De landen werden bepaald door het trekken van een kaartje.

De bedoeling van deze taak is om op die manier de medeleerlingen kennis te laten maken met de landen in Europa. Tijdens enkele lessen kregen ze al de tijd om tal van informatie op te zoeken en een PowerPoint te maken. Sommigen begonnen zelfs al met het maken van hun tekst. 

Zijn ze volledig klaar om te gidsen voor VBS Travels? 

- juf Janne



donderdag 13 mei 2021

Bibliodrama - Open (lege) stoel

Bibliodrama - Open (lege) stoel

Paus Franciscus in de voetsporen van Franciscus...

Iedere paus kiest zijn eigen naam. De pausen kiezen de naam van iemand die zij heel bijzonder vinden: iemand die hen erg aanspreekt, iemand die zij als voorbeeld willen nemen, iemand die voor hen in het bijzonder toont wie Jezus was... Op 13 maart 2013 kwam er een paus die een naam koos die nog geen enkele paus had gekozen: paus Franciscus. De heilige Franciscus van Assisi kreeg dus heel wat mensen in beweging. Waarom koos deze paus die naam?

Vooraan in de klas staat een stoel. Ik vroeg de leerlingen om paus Franciscus of Sint-Franciscus in hun verbeelding op de open stoel te laten plaatsnemen zich vragen te stellen over zijn leven(wijze). Ik nodig de leerlingen uit om hun vragen te stellen of hun bedenkingen te geven aan de bijbelfiguur. Daarna kunnen de andere leerlingen reageren op de vragen of de uitspraken, naar wat zij denken dat een antwoord zou kunnen zijn. Zij stellen zich dan achter de stoel op, leggen hun handen op de leuning van de stoel als teken van identificatie van de paus of Sint-Franciscus. 

Voorbeeld 1: 

V: Draagt paus Franciscus in zijn vrije tijd dezelfde kledij als tijdens een viering? 

A: Hij draagt in zijn privé een pyjama.

Voorbeeld 2:

V: Waarom wou hij paus worden?

A: Om rijk te worden.

Voorbeeld 3:

V: Wat is zijn lievelingseten?

A: Frietjes.

- juf Janne




Bibliodrama - Tableau vivant

Bibliodrama - Tableau vivant

De leerlingen maakten kennis met Sint-Franciscus. Aan de hand van zijn levensverhaal leerden ze hoe hij heel wat mensen wist te inspireren. Nadien maakten de leerlingen een Tableau vivant over zijn leven.

Deze werkvorm wil een levendige voorstelling creëren van een bijbelfragment. Door uitbeelding en lichaamstaal trachten de spelers zich in het bijbelfragment in te leven en dit expressief uit te drukken. Elke speler wordt uitgenodigd een verhaalrol te kiezen, zich in te leven en een positie en houding aan te nemen op het speelveld. Ze vormen een groep statische beelden die uitdrukking geven aan de eigen voorstelling en beleving van het bijbelfragment.

- juf Janne




















zaterdag 8 mei 2021

Haka

Haka

Een haka is een groep ceremoniële dansen van de Maori's uit Nieuw-Zeeland. Door middel van deze dans probeert men goden op te roepen. 

Haka's worden bij allerlei gelegenheden uitgevoerd, ook bij sportwedstrijden. De bekendste haka is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, voor het begin van iedere wedstrijd wordt uitgevoerd. 

De leerlingen maakten zelf een haka waarin de drie kenmerken aan bod moesten komen: grimassen, strijdkreet en bewegingen.

Kopieer en plak de link in de zoekbalk.

https://youtu.be/YysYILKeX7s  

- juf Janne

woensdag 5 mei 2021

Bibliodrama - interview

Bibliodrama - interview

In het vak godsdienst maken we gebruik van het tweeluik die de rode draad vormt doorheen de lessen. In het begin van elke les worden binaire foto's toegevoegd over het lesonderwerp. Deze bespreken we steeds klassikaal. 

Deze les hadden we het over krachtdieren. Dieren hebben vaak een specifieke kracht. Misschien is het geen bijzonder sterk dier. Je kunt ook een heel klein dier hebben, maar ook een klein dier kan bijzondere dingen.

Vb. Mieren zijn sterk. Het zijn kleine dieren, maar ze kunnen bijzonder veel dragen! Een mier toont dat je klein kunt zijn, maar toch erg sterk...

Het interview wordt gebruikt om de inleving van een speler bij een spel te ondersteunen en te verdiepen.

- juf Janne 



Sculpturen - Lorenzo Quinn

Sculpturen - Lorenzo Quinn

De leerlingen stapten mee in het leven van een kunstenaar... Lorenzo Quinn. We gingen aan de slag met een variant van het bekend metaal 'Aluminium', namelijk aluminiumfolie. Met een passende techniek fabriceerden de leerlingen een mannetje waarvan ze nadien de schaduwen tekenden met houtskool.

- juf Janne

https://nl.pinterest.com/pin/461478293069484411/





Bodypercussie

Bodypercussie

Om muziek te maken heb je vaak maar weinig nodig. Je kunt zingen met je stem. Maar wist je ook dat je eigen lichaam een fantastisch instrument kan zijn? Je kunt namelijk op verschillende delen van je lichaam trommelen. De leerlingen maakten kennis met bodypercussie. Body betekent lijf en percussie betekent trommelen. Trommelen op je lijf dus! 

Neem zeker een kijkje!

https://youtu.be/VoktmBM8z3E 

- juf Janne







zondag 2 mei 2021

Thema: België - Europa - de wereld

Thema: België - Europa - de wereld

Ook de klas werd tijdens de eerste week van mijn stage ingekleed in het werothema. De klas is versierd met vlaggen, wereldbollen, wereldkaarten, informatieve boeken, ... Ook introduceerde ik de kieskast waar de leerlingen zich in kunnen verdiepen. Opdrachten in verband met taal, wiskunde en het denkvermogen zijn hier te vinden. 

Tussendoor krijgen de leerlingen ook de kans om spelletjes te verdienen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een onschuldige hand en het draairad. 

EN... doorheen mijn stage is natuurlijk ook een rode draad verbonden. De leerlingen krijgen een 5-tal weken de tijd om elkaar te vermoorden door een vooraf gekende medeleerling een specifiek woord te laten zeggen. Dit spel is gebaseerd op Gotcha. 

- juf Janne







App Story Visualizer

App Story Visualizer

Tijdens de eerste week van mijn stage in klas L6E maakten de leerlingen een strip op de iPad met de app Story Visualizer. Er kwamen tal van leuke verhalen naar boven. De leerlingen leerden de app op een stapsgewijze manier te gebruiken. Ook de creativiteit van de leerlingen kwam tot uiting. Super resultaten!

- juf Janne